menu

Hypnografica Blog #1

February 28, 2018 | Posted By: | Articles Blog |

Yes, we zijn er bijna! Over een week is Hypnografica af en geïnstalleerd in Galerij POST-Kerkrade. We beginnen dit weekend met het plaatsen van de eerste werken. Op zaterdagmiddag 17 maart zal de expositie dan ècht openen, met een toepasselijk feestje natuurlijk. (persbericht en uitnodiging volgen). Nu we echter toch midden in het ontstaansproces zitten, geven we meteen een kijkje in de keuken. Daarom in de komende twee weken een aantal blogs over Hypnografica, foto’s van het proces en uitleg over waar we nu eigenlijk mee bezig zijn.

Een kleine intro: wat is ‘Hypnografica’ nu eigenlijk?

De afgelopen drie maanden hebben we hard gewerkt om het oorspronkelijke idee achter ‘Hypnografica’ werkelijkheid te laten worden. Het doel: een totaalervaring van slaap, dromen en het onderbewuste bieden voor iedereen. Dat concept zat al een tijdje in mijn hoofd, en blijkbaar ook in dat van Eddy Thonon en Carole Meijers. Ongeveer een jaar geleden kreeg het tijdens een toevallige ontmoeting bij SCHUNCK ineens vaste vorm. ‘Hey, jij hebt iets met slaap, ik ook. Interessant… daar moeten we iets mee!’ Emily van POST-Kerkrade was meteen enthousiast toen Eddy haar benaderde met ons idee.

Nu moet je weten dat voor Carole (Meijers), Eddy (Thonon) en mijzelf slaap, dromen en het onderbewuste een belangrijke inspiratie zijn voor de kunst die we maken. We zijn alle drie bezig het thema op onze eigen manier te onderzoeken. Dat kan in fotografie, in figuratieve of abstracte beelden, in tekeningen, tekst, lino-snedes, sculpturen of zelfs ouderwets ‘lezen’. We besloten onze krachten te bundelen en te pogen een bijzondere ervaring te creëren die onze avonturen in het schemerland zichtbaar en voelbaar maken voor iedereen. ‘De wereld achter onze wereld’ krijgt heel even vaste vorm in Galerij POST. Althans, dat is de ambitie…

Op dit moment komt dat allemaal samen – al onze krabbels, al onze plannen – en langzaam ontstaat wat Eddy tijdens onze sessies ‘Hypnografica’ doopte, aangezien het over het tastbaar maken van deze andere werkelijkheid gaat. Een spannend proces, met vallen en opstaan… Het is daarmee een heel persoonlijk project geworden, iets dat voor mijzelf ooit begon met het bijhouden van dagboeken toen ik niet meer naar bed durfde. Een dagelijks ritueel in het optekenen van de laatste droombeelden heeft daar erg bij geholpen, beelden die ik later gebruik voor de grotere werken.

Anyway…

Tot zover deze eerste post. Wil je meer weten? Dan zeker deze pagina even in de gaten houden (je kunt je zelfs even abonneren). Deze week beginnen we een evenementen-pagina op Facebook die je tevens kunt volgen. Ondertussen zullen meer blogs verschijnen en natuurlijk dagelijkse instagram-bijdragen met nieuwe schetsen. De opbouw van de expositie zullen we delen.

Rest mij nog te vermelden dat mijn werken in ieder geval ook te koop zullen zijn voor de liefhebber ;)

Nieuwsgierig? Hypnografica opent zaterdag de 17 maart bij Galerij POST in Kerkrade. (3 min van het station). Voor nu gaan we nog even hard verder, want er is nog een hoop werk aan de winkel!

/